

## **'BECOMING A BREECH EXPERT' TIMETABLE**

TIME	LECTURES/WORKSTATIONS	ALLOTTED TIME
8:00 – 8:15	Welcome – aim of course, confidentiality, copyright, house-keeping	15 minutes
8:15 – 8:30	Breech presentation in many settings today (video)	15 minutes
8:30 – 9:15	Lecture 1: Communicating the evidence	45 minutes
9:15 – 9:35	Lecture 2: External cephalic version	20 minutes
9.35-10.15	Lecture 3: Mechanics of vaginal breech birth	40 minutes
10.15 – 10.35	MORNING TEA	20 minutes
10.35 – 11.05	Lecture 4: The reality of breech birth	30 minutes
11.05 - 11.25	Lecture 5: Consumer perspectives	20 minutes
11.25 – 12.10	Lecture 6: Dealing with the unexpected	45 minutes
12.10 – 12.55	LUNCH	45 minutes
12.55 - 1.25	Lecture 7: Setting up the birth space	30 minutes
1.25 – 2.25	WORKSTATIONS 1	55 minutes
	Normal breech	Red Group
	Complicated breech	Blue Group
2.25 – 2.30	Changeover	
2.30 – 3.30	WORKSTATIONS 2	55 minutes
	Normal breech	Blue Group
	Complicated breech	Red Group
3.30 – 3.50	AFTERNOON TEA	20 minutes
3.50 - 4:35	WORKSTATIONS 3	55 minutes
	Counselling women	Everyone
4:35-4:55	Lecture 8: Requirements for a safe vaginal breech service	20 minutes
4:55-5.00	Finish	

Exact times and groups subject to alteration depending on the size of the course