About AMaRE

AMaRE is a not for profit educational body that is focused on education for maternal and reproductive health care providers.

Follow Us
 

Advancing in Maternity Safety (AIMS)

Course Calendar and Registration

The two-day course cost is $1,450.00 AU for all 2023 courses and $1,600.00 AU for all 2024 courses. A hard copy of the study manual is available for an additional $100.00, includes postage within Australia. Postage outside Australia is at an additional cost at the chargeable rate deemed by Australia Post.

 

Practitioners who are learning or are yet to actively work in maternity care, the ALSO – AIMS course may NOT BE FOR YOU. This includes PGY1, PGY2 and above, Medical, RMO & Midwifery students, and anyone who has not done any obstetrics. You must complete the PIMS course first, and then the AIMS Advanced course subsequently. You must have completed at least one year of dedicated obstetric training to be eligible to attend an ALSO – AIMS course.

 

Please choose your course carefully.

 

There are associated costs with cancellations/ transfers.

 

Should your workplace funding fall through, you are still bound by the terms and conditions.

Course Calendar and Registration

ALSO – AIMS (Advancing in Maternity Safety)

LocationDateRegistration Link
Gold Coast15-16 June, 2024REGISTER
Sydney6-7 July, 2024REGISTER
Adelaide10-11 August, 2024REGISTER
Sydney26-27 October, 2024REGISTER
Melbourne16-17 November, 2024REGISTER

Course Information

We run approximately 12 courses a year all over Australia.

 

Who should attend?

 

A good grounding and experience in caring for women experiencing a normal pregnancy and birth are important to be able to get the most out of the knowledge and skills you will gain in the advanced Part 2 – Advancing in Maternity Safety (AIMS) Course. You must have completed at least one year of clinical experience in maternity care to be eligible to attend an Advancing in Maternity Safety (AIMS) Part 2 Course.

 


If you are still a midwifery or medical student, a PGY1 or PGY2 RMO or are yet to actively work in maternity care then you must complete the Preparation in Maternity Safety (PIMS) Course first, and then enrol to attend Advancing in Maternity Safety (AIMS) course subsequently.


 

Who benefits from the Advancing in Maternity Safety (AIMS) Course?

 

The course benefits midwives, general practitioners, obstetricians and obstetric registrars (PGY3 and above), and others who provide maternity care. One of the great strengths of AIMS is its inter-professional and multidisciplinary nature – doctors and midwives from varied backgrounds and levels learn together. We know that this network and socialising are key components in promoting collaboration, good communication and inter-professional trust required improve outcomes for women and their babies.

 

 

What are the Advancing in Maternity Safety (AIMS) Course objectives?

 

Participants who successfully complete the course will be able to:

  • Effectively recognise and care for women experiencing emergencies and unexpected situations during pregnancy, labour, birth and the postnatal period in an evidence-based and systematic manner.
  • Have a deep understanding of the complexities of childbearing and how to care for women experiencing such challenges
  • Recognise the value of multidisciplinary working in maternity care and engage in working together

 

The ultimate aim of the course is to contribute to improving outcomes for women and their babies.

 

What is the Advancing in Maternity Safety (AIMS) Part 2 Course like?

 

The AIMS course is run over two days with a mixture of lectures and hands-on sessions, using life-like mannequins and simulation to support learning. Mnemonics are used to prompt appropriate responses in emergency situations. The ratio of participants to instructors is usually 4:1. The course ends with a written and practical examination and a certificate is awarded if the examinations are passed. The course earns you professional ongoing education points from your professional college. The course is taught by both doctors and midwives from across Australia working in small, large, remote and larger teaching hospitals.

 

 

What does the Advancing in Maternity Safety (AIMS) Course cover?

 

The material covered by the course manual is updated regularly as new evidence-based practice information becomes available.

 

Some of the clinical topics that are currently included are

  • First Trimester Pregnancy Complications
  • Medical Complications of Pregnancy
  • Assessing Fetal Welfare
  • Preterm Birth
  • Vaginal Bleeding in Late Pregnancy – Antepartum Haemorrhage
  • Labour Dystocia
  • Malpresentations and Malpositions
  • Assisted Vaginal Birth
  • Shoulder Dystocia
  • Postpartum Haemorrhage
  • The Clinically Deteriorating Woman
  • Maternal Resuscitation and Trauma
  • Sepsis
  • Neonatal Resuscitation
  • The effects of Emergencies on Families and Clinicians

 

NOTE: Hard copies of the manual are available for an additional fee of $100, this includes postage and handling in Australia.

 

Points Allocations

 

RACGP QI & CPD 105865

  • 40 Cat 1

 

ACCRM

  • 10 Basic Life Support
  • 20 PRPD Points +
  • MOPS PRPD Anaesthetics = 30
  • MOPS PRPD O&G = 30
  • MOPS PRPD EM = 30

 

RANZCOG

  • 15 CPD Points

 

ACM Accredited

 

ACEM CPD

  • 14 Hours

 

AIMS Course Fees:

 

Course fee: $1,450.00 AU for all 2023 courses and $1,600.00 AU for all 2024 courses per participant. This includes:

  • Two days of training
  • The AIMS online study notes
  • Lunch on both days, morning and afternoon tea

 

Group Bookings

 

For group bookings of 5 or more participants please contact help@amare.org.au or
call 02 9531 5655 to set your places aside. Please ensure your participants do not try to book individually for the course if they are part of a group booking as it doubles up in the system.

Course Outline

Please Click Here to download the Course Timetable.

 

Saturday Timetable

 

TIMELECTURES ALLOTTED TIME
7:30 – 8:00Registration 30 minutes
8:00 – 8:15Welcome
Course Introduction & Layout
Instructors’ Introduction
15 Minutes
8:15 – 8:35Communication & Teamwork20 minutes
8:35 – 9:50SESSION 1
Fetal Monitoring
Assisted Vaginal Birth
Maternal Collapse
75 minutes
Red Group
Blue Group
Yellow Group
9:50 - 10:20MORNING TEA 30 minutes
10:20 – 11:35SESSION 1
Fetal Monitoring
Assisted Vaginal Delivery
Maternal Collapse
75 minutes
Yellow Group
Red Group
Blue Group
11:35 – 12.50SESSION 1
Fetal Monitoring
Assisted Vaginal Delivery
Maternal Collapse
75 minutes
Blue Group
Yellow Group
Red Group
12:50 – 1:40LUNCH50 minutes
1:40 – 2:50SESSION 2
Maternity Cases A
Postpartum Hemorrahage (PPH)
Malpresentation
70 minutes
Red Group
Blue Group
Yellow Group
2:50 – 4:00WORKSTATIONS 2
Maternity Cases A
Postpartum Hemorrahage (PPH)
Malpresentation
70 minutes
Yellow Group
Red Group
Blue Group
4:00 – 4:20AFTERNOON TEA20 minutes
4:20 – 5:30WORKSTATIONS 2
Maternity Cases A
Postpartum Hemorrahage (PPH)
Malpresentation
70 minutes
Blue Group
Yellow Group
Red Group

Sunday Timetable

 

TIMELECTURESALLOTTED TIME
8:00 – 8:10Housekeeping & Announcements5 minutes
8:10 – 9:20SESSION 3
Shoulder Dystocia
Maternity Cases B
Neonatal Resuscitation
60 minutes
Red Group
Blue Group
Yellow Group
9:20 – 10:30SESSION 3
Shoulder Dystocia
Maternity Cases B
Neonatal Resuscitation
60 minutes
Yellow Group
Red Group
Blue Group
10:30 – 10:50MORNING TEA20 minutes
10:50 – 12:00SESSION 3
Shoulder Dystocia
Maternity Cases B
Neonatal Resuscitation
60 minutes
Blue Group
Yellow Group
Red Group
12:00 – 12:20The effects of emergencies on women and staff20 minutes
11:45 – 12.30WORKSTATION REVIEW SESSION
Shoulder Dystocia
Assisted Vaginal Delivery
Malpresentations
Neonatal Resuscitation
45 minutes
Participants
self–select and practice those subjects they feel the need to revise/practice
12.20 – 1:00LUNCH40 minutes
1:00 – 3.30WRITTEN EXAM
PRACTICAL EXAMINATION
60 minutes for the Written exam,
15 minutes per participant
for the Practical exam
3:00 – 4:00AFTERNOON TEA60 minutes
On CompletionAssemble in area advised away from the exam room to allow all to finish the exam in a quiet atmosphere Wait for all to finish exam
Approx 4:00Debriefing & Examination Results Questions and discussion about the Course30 minutes

Testimonials